« Home | Yötyöt » | Parempi myöhään: Osa IV+ »

Ananasta terroristikylästä

Joulu lähestyy vauhdilla, ja riisipuuroon tarvitaan kanelit. Siksi suuntasimme tänään vuoristoon Maubaran lähelle (noin 50 km Dilistä länteen), Senhor José Serran kahviplantaaseille, joissa kasvaa kaikenlaista muutakin mielenkiintoista, kuten kanelia. Oikeastaan kyseessä ei ole mikään varsinainen viljelmä ollenkaan, vaan laaja metsikkö, jota Itä-Timorissa 50 vuotta asunut, aikanaan Portugalin armeijan mukana saapunut Serra hoitaa yhdessä 70 ottolapsensa ja näiden jälkeläisten kanssa. Kävin samassa paikassa myös pari vuotta sitten, ja tuosta retkestä on kuvakollaasi täällä.

Ananakset olivat viime aikoina täyttäneet metsät ja maat, ja niinpä Sr. Serra ei lainkaan suostunut kuuntelemaan vastalauseitamme, vaan antoi neljän hengen seurueellemme kotiinviemiseksi valtavan säkillisen hedelmiä (ks. viereinen kuva). Eipä ainakaan tarvitse nyt miettiä, mitä söisi iltapalaksi.

Maubara oli kuulemma eilen esillä TVTL:n uutislähetyksessä, koska siellä oli ilmeisesti juuri pidätetty lähistöllä pari vuotta piileskellyt al-qaidan terroristi. Odottelen mielenkiinnolla vahvistusta tiedolle; paikallisen lehdistön lähdekritiikki kun ei aina ole kovin huikean tiukkaa. Tiivistelmä paikallisten joukkotiedotusvälineiden uutisoinnista on muuten päivittäin luettavissa UNOTIL:n sivuilta.

Joulun tulosta muistuttaa myös seimikuvaelmien ilmestyminen joka puolelle kaupunkia. Rakennustyöt olivat tänään hyvässä vauhdissa, mutta palatessamme Dilissä satoi kaatamalla, joten en saanut valokuvattua rakentajia työn touhussa. Tuoreemman dokumentaation puutteessa voi katsoa valmiita seimiä vuodelta 2003.